google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Yalancı katil balinalar 25 yıl sonra Ege'de görülmüştü! Sebebi koronavirüs mü?

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli Dr. Galip Can Akçınar, Ege Denizi'nde 25 yıl aradan sonra yalancı katil balinaların görülmesinde, koronavirüs nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamaları ve izolasyon süreçleri sonrasında insan kaynaklı gürültülerin azalmasının etkili olduğunu söyledi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Galip Can Akçınar, yalancı katil balinaların Gökçeada'nın 6 mil açığında, Kuzey Ege'de ilk defa, Ege Denizi'nde ise 25 yıl sonra görülmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yalancı katil balinaların, genellikle okyanusların ılıman ve sıcak bölgelerinde görüldüklerinden dolayı Akdeniz'de ziyaretçi olarak kabul edildiğini belirten Akçınar, "Ege Denizi'nde şimdiye kadar 4 vaka kaydedilmiş. Bunlardan ikisi 90'lı yılların başında İzmir Körfezi ve Çeşme'de canlı gözlemlenmiş, diğeri ise Yunanistan kıyılarında ölü olarak görülmüş. Biri de bu. Bu türün belirli bir alanda yaşayan yerel grupları olduğu gibi, çeşitli denizler arasında dolaşan grupları da bulunuyor. Yerel gruplar çoğunlukla kalamar, sübye ve balıklar ile besleniyor. Dolaşan gruplar ise, enerji ihtiyaçlarının daha fazla olması sebebiyle yunus, balina, fok ve köpek balığı gibi diğer büyük deniz canlılarını da tercih edebiliyorlar" dedi.

 

'KARANTİNAYLA GELEN GÜRÜLTÜSÜZLÜK SEBEP OLMUŞ OLABİLİR'

google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0