google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0

İnternetteki Ramazan diyeti listelerine güvenmeyin!

İnternet ortamında yayılan, Ramazan ayında kısa sürede mucizevi kilolar verdirdiğini vadeden şok diyetlerin sağlığa ciddi ölçüde zarar verebileceği uyarısında bulunan diyetisyen Nida Küçükaslan 'İnternette hazırlanan diyet listelerine güvenilmemeli. X kişinin kilo verdiği bir programla Y kişisi kilo alabilir ve sağlığı olumsuz etkilenebilir ' uyarısında bulundu.

MERVE ŞİŞMAN

Ramazan ayında yediğiniz her gıdanın vücut üzerindeki etkisi aynı değil. Gıda dediğimiz şey sadece kaloriden ibaret değil, aynı zamanda enerji verici besin olarak da adlandırılabilir. Yeterli ve dengeli beslenme söz konusu olmadığında vücutta halsizlik belirtisi meydana geliyor. Özellikle Ramazan ayında kilo vermek isteyenlerin düştüğü bir tuzak var; internette yer alan yanlış diyet listeleri. Hemen telefonunuzu elinize alın ve internete, ‘Ramazan ayında kilo vermek istiyorum’ yazın.

Karşınıza ‘Ramazan ayında mucizevi diyet, 15 kilo verdiren diyet, kilo vermek için altın kurallar’ haberleri çıktı bile. ‘İşte o mucizevi diyet’ haberlerine itibar edenler kendilerine bu diyet listelerini uygulayarak sağlığını tehlikeye atıyor. Uzmanlar ise kilo vermek isteyen bireylerin belli kontrollerden geçmesi gerektiğini dile getiriyor.

‘HERKESE STANDART BİR PROGRAM YANLIŞ’

Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu diyetisyen Nida Küçükaslan, internette ‘mucizevi’ olarak adlandırılan diyet listelerindeki tehlikeye dikkat çekiyor.

“İnsanlar diyetisyene gitmenin psikolojik baskısı ile çareyi internette arıyor” diyen Küçükaslan, beslenme programlarının kişiye özel olması gerektiğini vurgulayarak, şunları söylüyor:

“X kişinin uygulayıp kilo verdiği sağlıklı olduğu bir programla Y kişisi kilo alabilir ve sağlığı olumsuz etkilenebilir. Kişinin yaşı, cinsiyeti, kilosu, boyu, yağ-kas oranı, kan bulguları, hastalık durumu, egzersiz durumu hatta ve hatta genetik altyapısı gibi birçok faktör söz konusu. Herkese standart bir program uygulamak doğru değildir. İnternette bunun çok fazla örnekleri mevcut. İnsanlar diyetisyene gitmenin yarattığı psikolojik baskı ile çareyi internette arıyor. İnternette hazırlanan diyet listelerine güvenilmemeli.”

google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0