google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Hakan Kara'dan dış borç uyarısı: Merkez 2,5 milyar dolar daha yaktı, CDS fırladı

TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, döviz kurundaki hareketliliğe ilişkin yaptığı değerlendirmede yılın ikinci yarısına dikkati çekerek muhtemel bir stagflasyonun yaşanacağını söyledi. Kara, paylaştığı bir grafiğe "Dün yine rezervlerden 2,5 milyar doların yakıldığının anlaşılmasından sonra bugün CDS" notunu düşerek "Yabancı para borcu ödeyememe riski arttıkça yukarda gördüğünüz CDS artar çünkü CDS borcu sigortalamanın fiyatını temsil eder" ifadelerini kaydetti.

Uygulanan ekonomi politikaları sonucu liranın değer kaybı önlenemez oldu. Kur seçim süresince baskılanırken sonrasında ekonomi yönetiminin başına Mehmet Şimşek getirildi.

Şimşek de devir teslim töreninde yaptığı ilk açıklamasında mevcut politikadan vazgeçileceğinin sinyalini "Rasyonel bir zemine dönme dışında seçenek kalmamıştır" diyerek vermişti. Şimşek ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda vatandaşlardan sabır ve zaman istemişti.

Borsada Şimşek'in ‘rasyonel zemine dönme’ mesajı sonrası yükseliş

Şimşek'in açıklamalarının ardından döviz kurunda büyük bir hareketlilik yaşandı ve lira günlük yüzde 7 değer kaybetti. Bugün ise kurdaki söz konusu dalgalanma yaşanmazken ABD'li Bloomberg‘ün aktardığına göre kamu bankaları bugün kura müdahale etmeye başladı.

Döviz kurundaki yükselişe mola: Kamu bankaları dolara karşı savunmaya geçti

'YILIN İKİNCİ YARISI YÜKSEK ENFLASYON YAŞANACAK'

Ekonomi yönetimine ilişkin paylaşımda bulunan Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara mevcut durumu şu şekilde yorumladı:

Yılın ikinci yarısında muhtemelen stagflasyon (düşük büyüme ve yüksek enflasyon) yaşanacak. Temel soru bunun faturasının kime kesileceği. Hesabı yemeği yiyenler değil son dakikada masaya eklenenler ödeyecek gibi görünüyor.

'KISA VADEDE KONTROL ETMEK MÜMKÜN'

Normalde bizde TL değer kaybettiğinde CDS (risk) artar. Fakat son dönemde tam tersi oluyor. Çünkü rasyonele dönüş umudu ödemeler dengesi riskini azaltıyor. Sadece bu bile içinden çıktığımız dönemin ne kadar tuhaf olduğunu gösteriyor.

Kuru bir kez saldınız mı kontrolden çıkar şeklinde yorumlara rastlıyorum. Bu yorum sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir ekonomide geçerlidir. Dün de belirttiğim gibi mevcut sistemde kuru salıp belirli eşiğe vurunca kontrol etmek mümkün görünüyor. En azından kısa vadede..

'REZERVLERDEN 2,5 MİLYAR DOLAR YAKILDI'

Kara paylaştığı bir grafiğe "Dün yine rezervlerden 2,5 milyar doların yakıldığının anlaşılmasından sonra bugün CDS" notunu düşerek şu ifadeleri kaydetti:

Konunun uzmanı olmayanlar için: Yabancı para borcu ödeyememe riski arttıkça yukarda gördüğünüz CDS artar çünkü CDS borcu sigortalamanın fiyatını temsil eder.

Dış borcu yüksek, kendi parasıyla borçlanamayan ülkelerde Merkez Bankası rezervi CDS'in en önemli belirleyicilerindendir.

google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0