google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Gaz veremiyoruz mektup verelim

Kurumlar arasındaki uzun süreli koordinasyon problemi ve planlama hatasıyla gelen enerji kesintileri fabrikaları paydos ettirdi. Kesintinin süresi belirsizken, ihracat taahhütlerini yerine getiremeyen sanayicilerin 'Sipariş iptalleri gelir. Tedarikçi firmalara ne deriz' çığlığı karşısında bakanlar 'Size durumu anlatan bir resmi yazı veririz' dedi, sanayicileri güneş ve rüzgar santralleri kurmaya çağırdı.

Enerji krizi Gaziantep’ten, Kütahya’ya OSB’lere şalter indirtti. Cumhurbaşkanı “10 güne çözülür” dedi. Kayseri OSB’nin üyelerine gönderdiği yazıda gaz kesintilerinin şubata sarkacağı belirtildi. Sanayi Bakanı Varank ve Enerji Bakanı Dönmez’in sanayicilerle toplantısında ise çarpıcı başlıklar öne çıktı. Bakanlar “Ev elektriğini kesemeyeceğimiz için fedakârlığı sanayicilere yükledik” dedi.

'KENDİNİZİ KURTARIN’ ÇÖZÜMÜ: OSB’LER KENDİ GÜNEŞ SANTRALLERİNİ KURSUN

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda 23 Ocak’ta gerçekleştirilen toplantıda, ihracat taahhütlerini yerine getiremediklerini belirten sektör temsilcileri “Zor durumda kalıyoruz” dedi. Bakan Varank “Mücbir sebep hakkında resmi yazı yazalım” yanıtını verdi. İki bakan krize çözüm olarak ‘alternatif’ enerji önerdi: OSB’ler kendi güneş ve rüzgar santrallerini kurmalı. Motorin ve LPG imkanı olan firmalar o yakıta geçmeli.


ENERJİ KRİZİNE MEKTUPLU ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Sanayide enerji krizi çözülemiyor. İran’ın doğalgaz vanalarını açıp kapatmasıyla başlayan süreç sanayide şalterlerin indirilmesine, üretimin durmasına neden oldu. Kesintinin süresine dair belirsizlik devam ederken, sanayiciler bu yükün altından kalkamayacaklarını ve sipariş iptallerinin geleceğini vurguladı. Tablo gittikçe vahimleşirken bakanlar ‘’Mücbir sebep hakkında resmi yazıyı biz yazalım. Özellikle, yurtdışına tedarikçi firmalarımıza bu yazıyı göndeririz’’ dedi.


Sanayiye yönelik önce doğalgaz, sonra da elektrik kesintisi kararları enerji krizinin büyümesine neden oldu. Yetkililer sorunun geçici olduğunu birkaç gün içinde çözüleceğini belirtirken iş dünyasından kötü haberler gelmeye devam ediyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) enerji kesintisine ilişkin ilişkin sektör temsilcilerinin katılımıyla bakanlarla gerçekleştirilen toplantının detaylarını paylaştı.

EBSO, Sanayi Bakanı Mustafa Varank’ın tedarikçi firmalara yazı yazılması önerisinde bulunduğunu belirterek “Mücbir sebep hakkında resmi yazıyı biz yazalım. Özellikle, yurtdışına tedarikçi firmalarımıza bu yazıyı göndeririz. OSB’ler fabrika çatılarına Güneş enerji santralleri (GES), kurabilirler. Bu konuda da bir sıkıntı yok. Mevzuatta sıkıntı varsa, değiştirebiliriz. GES ve res’leri geliştirmek için her türlü desteği vermeye hazırız. OSB’ler yazıyla bu kesintilerin haber verilmesi isteğini de enerji bakanına iletiyorum. Yazıyla iletilmesi daha iyi olur’’ dediğini aktardı.


“Bunu pandemi gibi bir vaka olarak kabul etmek zorundayız ve ne kadar müdahale etsek de üretimde kesintiler yaşanacaktır” diyen Varank ‘’Soğuk günlerde sanayicinin elektriği kesmemeyi isterdik ama vatandaşın ev elektriğini kesemeyeceğimiz için fedakarlığı sanayicilere yüklemek zorunda kaldık. Güneş paneli yatırımlarının da artması için en az bölgesel teşvikle destekleyeceğiz. Güneş panellerine ciddi teşvik geliyor. OSB’lerin kendi ges ve res’lerini kurmaları da ciddi avantaj sağlayacak’’ dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise kritik sektörler için ‘’Motorin ve LPG imkanı olan firmalar, o yakıta geçerlerse bizi de rahatlatmış olurlar’’ ifadelerini kullandı. Öte yandan, Dönmez, sanayi tesislerine uygulanan elektrik kısıtlamasının bugün sona ereceğini açıkladı.

google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0