google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Evim mağdurlarına 698 milyon TL kaynak

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yasal şartları sağlayamadığı için kapatılan evim şirketleri için tasfiye komisyonlarına 698 milyon TL aktardı....

Kamuoyunda ‘evim’ şirketleri olarak bilinen, faizsiz konut ve taşıt edindiren firmalar adına yeni bir adım atıldı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nca (TMSF) kapatılan şirketlerin tasfiye komisyonlarına 698 milyon TL aktarıldı. Kontrolsüz büyüyen sektörün vatandaşı mağdur etmemesi için yasal düzenleme yapılmış ve şirketlere 100 milyon TL sermaye şartı getirilmişti. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) denetimi sonrasında da gerekli şartları sağlayamayanlar kapatıldı. BDDK, ilgili mevzuattaki gerekli şartları taşımayan 20 şirketin tasfiye işlemleri için TMSF’yi görevlendirmişti. 15 Nisan 2022’de TBMM’de kabul edilen kanuni düzenlemeyle yeni bir çözüm üretildi. Tasfiye işlemleri devam eden 20 tasarruf finansman şirketindeki yaklaşık 44 bin sözleşmenin faaliyetlerine devam eden şirketlere devredilmesine karar verildi. Söz konusu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra TMSF, kapatılan 20 firmadaki yaklaşık 44 bin sözleşmenin yüzde 90’ını faaliyetlerini sürdüren şirketlere devir işlemlerini tamamladı ve müşteriler SMS ile bilgilendirildi.

269 MİLYON TL ÖDENDİ

Bloomberg’in haberine göre henüz devredilemeyen sözleşmelerdeki eksiklerin tamamlanması için çalışılıyor. En kısa sürede bütün dosyaların yeni şirketlere devrinin bitirilmesi hedefleniyor.

TMSF kapatılan şirketlerin tasfiye komisyonlarına 698 milyon TL aktardı. Sözleşmesini devralan yeni şirkette devam etmek isteyen ve istemeyen müşteriler için bugüne kadar yapılan ödemeler toplam 269 milyon TL’ye ulaştı. Sözleşmeleri devralan şirketler, devam etmek istemeyen müşterilerin fesih dilekçelerini tasfiye masalarına iade etmeye devam ediyor. Kapatılan şirketlerin tasfiye masalarına, bugüne kadar 13 bin 611 adet sözleşme iade edildi. Yeni şirketlerle devam etmek istemeyenlere, tasfiye masaları tarafından bugüne kadar toplam 262 milyon TL ödendi. Yeni şirketlerle sözleşme imzalayan 576 müşteri içinse 7.1 milyon TL mudiler adına devralan şirketlere aktarıldı. Mutabakatları yapılan ve incelemesi tamamlanan sözleşmelerin tutarları ilgili şirketlere aktarılmaya veya müşterilerin hesaplarına yatırılmaya devam ediliyor. Süreç içerisinde iletişim bilgileri değişen müşterilerin, sözleşmelerini devralan yeni şirketlere başvurarak bilgilerini güncellemesi gerekiyor. Öte yandan BDDK, geçtiğimiz ay intibak talebi uygun görülen 6 tasarruf finansman şirketinin faaliyet iznini onayladı. Buna göre, Emin Evim Tasarruf Finansman, Fuzul Tasarruf Finansman, Birevim Tasarruf Finansman, Katılımevim Tasarruf Finansman, İmece Tasarruf Finansman ve Sinpaş Tasarruf Finansman’a faaliyet izni verildi.

google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0