google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Demokrasiye kurşun

Türkiye'nin kritik bir seçime gittiği süreçte siyaseti manipüle etmek isteyen karanlık eller harekete geçti. İYİ Parti'nin İstanbul İl binası kurşunlandı. 2018 seçimi öncesi yaşananları hatırlatan kirli saldırıya her kesimden ortak duruşla tepki geldi. Erdoğan'ın Akşener'e karşı 'Beni kendinle uğraştırma' çıkışını işaret eden Millet İttifakı liderleri 'Korkutamazsınız' mesajı verdi.

Seçime 44 gün kala İYİ Parti’nin İstanbul İl Binası’na silahlı saldırı düzenlendi. İstanbul Valiliği tahkikat başlatıldığını duyurdu. Açıklamada ‘İl Başkanlığı binasına mermi isabeti olduğu tespit edilmiştir’ denilirken saldırı ifadesinin kullanılmaması dikkat çekti. Provokasyon sonrası 2018’deki benzer kışkırtmalar hatırlatıldı. O dönemde de bir grup Akşener’in evine baskın düzenlemiş, Kılıçdaroğlu’na linç girişiminde bulunulmuştu.

ÇELİK VE SOYLU ÖNCE SALDIRIYI KINADI SONRA SALDIRIYA UĞRAYANI SUÇLADI

Siyasetin sert dilinin sokağa zemin hazırladığı yorumları yapıldı. Saldırıya tepki yağarken Erdoğan’ın, Akşener’e dönük “Beni kendinle uğraştırma” sözleri gündeme geldi. AK Parti Sözcüsü Çelik ise saldırıyı kınayıp “Cumhurbaşkanımızı suçlayan açıklamalar provokatif” dedi. Soylu da ‘siyasi fırsatçılık’ suçlamasını yöneltti. Gelinen noktada özellikle hükümet çevrelerinin söylemleriyle tırmanan gerilimin düşürülmesi çağrıları yapıldı.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı önceki gece sabaha karşı henüz kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradı. Merter’deki binanın penceresine kurşun isabet ettiği görüldü. Olay yeri inceleme ekibi, binanın kafeterya bölümünde camdan giren tek kurşunu koltuğa saplanmış şekilde buldu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ “Saldırı hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re’sen soruşturma başlatılmıştır” dedi. Yapılan incelemede il başkanlığının camlarına 2 kurşun isabet ettiği belirlendi. Polisin incelemesi sürerken saldırganı yakalamak için çalışmanın devam ettiği kaydedildi.

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “11.00 sıralarında İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı görevlilerince Zeytinburnu İlçesi’nde bulunan İl Başkanlığı binasına mermi isabeti olduğu ihbar edilmiştir. Yapılan ihbar üzerine; ivedilikle İl Emniyet Müdürlüğü uzman ekipleri olay yerine sevk edilerek, inceleme çalışmaları başlatılmıştır. Elde edilen ilk tespitlere göre, İl Başkanlığı binası ile yanındaki iş merkezi binasına mermi isabeti olduğu tespit edilmiştir. Konuyla ilgili tahkikat başlatılmıştır.”

‘TEHDİTLERİN SONUCU’

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, saldırıyı kınayarak “Memleketimizin huzuruna kast eden bu çirkin saldırının fail ya da faillerin en kısa sürede kanun önünde hesap vermesini bekliyoruz” dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Saldırıyı kınıyorum. Dostlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletirken, faillerin bir an evvel adalete teslim edilmesi beklentimizin de altını çiziyorum” ifadesini kullandı. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz “Binamıza yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullandığı tehdit dili sonrası meydana gelen bu saldırıyı millet vicdanına bırakıyoruz. Geçmiş olsun İYİ Parti İstanbul” dedi. İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu da “İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığımız kurşunlandı. 2023 Türkiye’sinde; nefret dilinin, hakaretlerin, ‘beni kendinle uğraştırma’ tehditlerinin sonucu budur. Bu ülkenin en büyük beka sorunu, bu nefret dilini yaygınlaştıran zihniyettir! Her şeye rağmen yılmayacağız” tepkisini gösterdi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da “İyiliğin karşısında kurşunlarınızın bile etkisi olmaz, olmayacaktır. Geçmiş olsun” dedi. AK Parti’nin kurucularından eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ise herkesi seçim süresince olabilecek tüm provokasyonlara karşı itidalli olmaya davet etti.

KURŞUNLARI ÇEK SEN GEL ERDOĞAN

Silahlı saldırının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi.

Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı ilk değerlendirmede “Devri iktidarınızda; evime, dava arkadaşlarıma yönelen tüm saldırılar cezasız kalmıştı. Bugün de İstanbul İl Başkanlığımıza silahlı saldırı düzenlendi Recep Bey! Tehditlerini vazife bilerek üzerimize gelen kurşunları çek; eğer geleceksen, sen gel” dedi. Ardından oğlunun aracıyla korumasız şekilde il binasına ulaşan Akşener, şunları söyledi:

“Öncelikle seçime 1,5 ay kala ve Sayın Cumhurbaşkanı demem lazım ama cumhurbaşkanları böyle konuşmazlar. Recep Bey’in üçüncü tehdidi üzerine partimiz hem birinci kattan üçüncü kattan taammüden, ben bir eski İçişleri Bakanı olarak konuşuyorum kurşunlamıştır. Bunun anlamı şu; daha önce dendi ki bana ‘Bugünler iyi günlerin daha neler göreceksin’, linçe uğradım. ‘Sen bu işleri yanlış yapıyorsun bayan’ dendi, evim basıldı. Bu defa da ‘Beni kendinle uğraşmaya mecbur bırakma, beni kendinle uğraştırma’ denildi, bugün de partimizin İstanbul İl Başkanlığı iki yerden kurşunlanmıştır.”

“Türkiye bir kabile devleti olamaz. Bu ucube sistem üzerinden yönetilemez. Siyasi partilerin seçime 1,5 ay kala korkutulmaya çalışılması kabul edilemez. Biz korkmayız bu başka bir şey ama bu seçmene yapılan büyük bir haksızlık, büyük bir hakarettir. Aziz milletim size sesleniyorum; bu ucube sistemin devamı halinde bugün bize, yarın size. Meral Akşener’i korkutacak adam anasından doğmadı. Allah’tan başka bir kişiden korkuyorsam eğer Allah beni kahretsin, korkmuyorum Recep Bey ama sen Cumhurbaşkanısın, bu ülkenin tüm kadınlarının, erkeklerinin, gençlerinin, çocuklarının namusunun, şerefinin, can güvenliğinin, mal güvenliğinin korunmasından mesulsün.”

“Evim basıldı beraat ettiler, linçe uğradım beraat ettiler. Biliyorum ki mahkemelerin, polislerin bunu yakalayamayacak. Torunuma iftira attılar, beraat ettiler. Aziz milletim bu ucube sistemi, bu yargı sistemini, bunu sürdüremezsiniz. Bugün bize, yarın size, evlatlarınız tehdit altında. 1,5 ay sonra 14 Mayıs’ta sandığa gideceksiniz helal oylarınızla bu ucube, çirkin, pis, iğrenç sistemi değiştireceksiniz. Yanımda Ekrem Başkan duruyor, seçimini iptal ettiler seçimini, aziz İstanbullular ne yaptınız? 13 bin 500 farkı 805 bin farka çevirdiniz. Ben milletime güveniyorum. Şimdi kadınlar, değerli kardeşlerim size sesleniyorum; bir erkek siyasetçiye yapılamayan her türlü hakaret, pislik, iğrençlik, iftira bana yapıldı. Ne için? Kadın olduğum için, siyasette var olan bir kadına bunlar yapılabiliyorsa sizin çocuklarınıza, sizin kızlarınıza neler yapılmıyor hep birlikte görüyoruz.

Eğer bu zulmün, pisliğin, iğrençliğin, hukuksuzluğun bitmesini istiyorsanız değerli kadınlar, 14 Mayıs’ta oylarınızı Millet İttifakı’ndan yana kullanacaksınız. Bu kadına, İYİ Parti’ye ve Sayın Kılıçdaroğlu’na oy vereceksiniz, 13’üncü Cumhurbaşkanı’nı seçeceksiniz, partimizi de birinci parti yapacaksınız. Bu zulmün bitmesi için bu zulme uğrayanların bu işi kazanması lazım.”

“Recep Bey, sana sesleniyorum; devri iktidarında yaşamadığım şey kalmadı ama bugünler geçecek. 15 Mayıs sabahı inşallah bir güneş doğacak ve bütün bu ucube sistemin getirdiği pislikler, iğrençlikler, haksızlıklar, hakaretler, iftiralar geçecek gidecek. Ben buna inanıyorum. Sinirin çok bozulmuş, 1,5 ay kaldı, gideceğini yeni anladın. Etrafındaki yalaka tayfasına bağırmak yerine bize bağırmayı tercih ediyorsun amma velakin bundan kaçış yok. Benim tavsiyem samimiyetle söylüyorum papatya çayı içmendir. Onun yanında bir şey daha tavsiye edeceğim ama ona daha çok kızacaksın yanına bir melisa çayı ekle harika olur.”

SALDIRIYI KINA, FAİLLERİ BUL YOKSA SORUMLUSU SEN OLURSUN

Saldırının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i telefonla arayarak dayanışma içerisinde olduklarını ifade ettiğini aktaran Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu İYİ Parti’ye geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

“Bu saldırı demokrasimize, hukuk düzenimize ve Millet İttifakı olarak hepimize yapılmış bir saldırıdır” diyen Davutoğlu şunları söyledi:

“Bugün şu saatler aynı zamanda Sinan Ateş’in katledilmesinin üzerinden 13 hafta, 91 gün, 2 bin 684 saatin geçtiği bir süreç. Yani birileri şu mesajı vermek istiyorsa ‘Biz istediğimizi cezalandırırız, hoşumuza gitmeyen açıklamalar yapan siyasi liderleri tehdit ederiz, farklı düşünen siyasi partilere yönelik tahriklerde bulunuruz ve seçim atmosferini kirletiriz.’ diyorlarsa bizim de onlara mesajımız açık ve nettir.

Kirletemeyeceksiniz, korkutamayacaksınız ve 14 Mayıs günü Türkiye’de büyük bir siyasi değişim yaşanacak. Bir kez daha uyarıyorum Erdoğan’ı; Kritik bir seçime gidiyoruz, çıkın ve açık bir şekilde İYİ Parti’ye yönelik saldırıyı kınayın ve bunun failleri kimse bulun. Aksi takdirde ‘Kendinizi bana muhatap etmeyin.’ gibi üstü örtülü tehditlerle yaptığınız saldırılar sonrasında ortaya çıkan bu iklimden bizzat sorumlu olursunuz.”

İKTİDARA GÖRE AKŞENER’İN YAKLAŞIMI PROVOKATİF

Muhalefet saldırının Erdoğan’ın Akşener’e yönelik “Beni kendinle uğraştırma” sözlerinin ardından yaşandığına dikkat çekti. İktidar ise bu duruma tepkili. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “İYİ Parti İl Binasına saldırı, bir provokasyondur. Olayı aydınlatmak için polisimiz tahkikat yapmaktadır. Ancak olayın nedeni belirlenmeden husumet yöneltmek hem provokasyon hem de bu menfur olay üzerinden siyasi fırsatçılık yaymaktır. Fail/failler en yakın zamanda bulunacak” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da “Olay aydınlanmadan Cumhurbaşkanımızı hedef göstermek ise bir başka provokasyondur. Bu sorumsuz tavrı reddediyor ve kınıyoruz” ifadesini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de “Akşener’in saldırıdan sonra Cumhurbaşkanımızı suçlayan açıklaması ise sorumsuz ve provokatif bir yaklaşımdır. Akşener’in Cumhurbaşkanımıza dönük kullandığı yakışıksız ve provakatif dili kınıyoruz” diye konuştu.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’nı ziyaret eden AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ise “Amasız ve fakatsız, bu ve benzeri terör hadiselerinin, şiddet hadiselerinin karşısında durmaya devam devam edeceğiz. Bu tip hain saldırıları gerçekleştiren, kardeşliğimizi bozmak isteyenlere karşı durmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0