google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Asli çözüm kurumsal eş güdüm

Depremde oluşan tablo hazırlığın da koordinasyonun da olmadığını ortaya koydu. İstanbul yıkımı kapıdayken Millet İttifakı 'kağıt üstünde kalmayacak' vurgusuyla afet programı hazırladı. Kurumlar arası işbirliği ve liyakat temeline inşa edilen çalışmada arama kurtarmadan, AFAD'daki çöküşe tüm sorunlara çözüm hazırlandı. Enkaz kaldırmadan, eğitim ve göçe kadar her alanda yapılacaklar planlandı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bin 96, yaralananların sayısı ise 107 bin 204 oldu. 11 ilde, 62 ilçede büyük yıkıma yol açan depremlerin ardından yaşananlar kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluğu ortaya koydu. Arama kurtarmadan yardımların organizasyonuna hayati konulardaki başarısızlık Kızılay ve AFAD’daki liyakatsiz atamalar ile kurumlardaki çöküş 44 gündür tartışılıyor. Afet bölgesinde geçici barınma-hijyen gibi en temel sorunlar tam olarak çözülemezken yeni bir afete karşı nasıl bir hazırlık süreci yürütüleceği merak konusu. Millet İttifakı sandığa 55 gün kala depreme hazırlık konusundaki çalışmasını hızlandırdı.

Millet İttifakı’nın Deprem Komisyonu’nda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, DEVA Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı, Saadet Partisi Teşkilat Başkanı Mahmut Arıkan ve Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota yer alıyor. Son olarak 16 Mart’ta CHP’nin ev sahipliğinde buluşan komisyon önümüzdeki günlerde çalışmasını kamuoyuyla paylaşacak.

VOA Türkçe’den gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu’nun aktardığına göre söz konusu raporda 11 ildeki hasar tablosu ortaya konulacak. Yıkım ekonomiye etkisi analiz edilecek. Rapor duyurulduktan sonra 30 Ocak’ta imzalanan Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ne eklenecek. Millet İttifakı’nın raporunda, deprem bölgesi odaklı çadırkent yerine konteyner kentler, enkaz kaldırma, göç, eğitim, tarım, sosyal politikalar gibi başlıklarda çözüm önerileri yer alacak.

Başta İstanbul olmak üzere İzmir’e dair de tespit ve öneriler rapordaki ikinci bölümde sıralanacak. İstanbul’daki nüfus ve yapı yoğunluğu açısından seyrekleştirme kavramı çerçevesince çözüm önerileri anlatılacak. İktidarın İstanbul Finans Merkezi’nin inşasına karşı, tam tersine olası İstanbul depreminde Türkiye’nin finans sektörüne ağır darbe vurulmaması gerektiği kaydedilecek. Bankacılık sektöründeki merkez ofisleri tek merkezde ve özellikle İstanbul’da toplama yerine burada da seyrekleştirme adımı atılacak. Sanayi kuruluşlarından bazılarını farklı kentlere, bölgelere taşıma görüşüne de raporda yer verilecek. Raporda kaç yılda kaç konut yapılabileceği yazılacak.

AFAD ve Kızılay’ın sorumluluk ve yetkileriyle ilgili yasal düzenlemeler değiştirilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin doğal afetlerde doğrudan müdahale edebileceği vurgusuna yer verilebilecek. Araçlara yönelik muayene gibi benzer kontrol sistemi yapılar için de geçerli olacak. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği de denetimlerde etkin rol alacak.

1- Depremin maddi hasarının ekonomiye, bütçe açığına etkisi kalem kalem analiz edilecek. Kaç binanın, kaç yılda, hangi parayla yapılacağı belirtilecek.

2- Enkaz kaldırma, konteyner kentlerin kurulmasına dönük yol haritası belli olacak. Afet sonrası göç, eğitim, tarım ve sosyal politikalara dönük çözüm sunulacak.

3- Kahramanmaraş depreminde ‘Harekete geçemedi’ tepkilerinin yöneldiği AFAD ile çadır satma tartışmalarına konu olan Kızılay’ın yapısı düzenlenecek.

4- Askerin iki gün sonra sahaya çıkmasına dönük eksiklik de gözetildi. TSK’nın afette doğrudan müdahale edebilmesinin önünü açacak düzenleme gündeme gelecek.

5- Askerin iki gün sonra sahaya çıkmasına dönük eksiklik de gözetildi. TSK’nın afette doğrudan müdahale edebilmesinin önünü açacak düzenleme gündeme gelecek.

6- Araç muayenesine benzer bir sistemle yapılar da belirli periyotlarda kontrolden geçecek. Mühendis Odaları Birliği’nin denetimde rol alabilmesi değerlendirilecek.

7- 16 milyonluk İstanbul için ‘seyrekleştirme’ planı oluşturuldu. MB’nin taşınması iptal edileceği gibi bankalara, sanayi kuruluşlarına alternatif adresler oluşturulacak.

google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0